Zastanówmy się ile z osób, którymi codziennie jesteśmy otoczeni marzy o otwarciu i prowadzeniu własnego baru, czy restauracji? W głowach ilu z nich leżących wieczorem w łóżku rodzą się pomysły, które każdy chciałaby zrealizować już następnego dnia? Podejrzewam, że znaczna większość. A teraz zastanówmy się, ile osób o tym mówi? Już znacznie mniej? A ile realizuje swoje pomysły i marzenia? Na prawdę zostało ich tak mało? Rzeczywiście, większość z naszych planów i marzeń albo umiera w naszych głowach albo kończy się tylko na gadaniu. Są jednak ludzie, którzy wykorzystują zapał i zaangażowanie, decydując się na otwarcie własnej restauracji, czy knajpy.

 

 

 
Od czego wtedy powinni zacząć?
Po pierwsze – najważniejsze są oczywiście tutaj pieniądze, jeśli masz odpowiednie środki, możesz zacząć realizować swoje sny o milionach, jednak w większości przypadków rozpoczyna się tutaj kombinowanie, skąd wziąć pieniądze? Na ratunek przychodzą dotacje z UE, dotacje w Urzędu Pracy oraz kredyt bankowy na rozwój firmy. Punkt pierwszy odhaczony?

 

 

 

Po drugie – marzenia o prowadzeniu własnej firmy to nie wszystko, liczy się odpowiedni pomysł, w tym celu należy zrobić rozeznanie, na jakie lokale na danym rynku jest zapotrzebowanie, ważne jest dostosowanie się do potrzeb konsumentów, tylko wtedy mamy szanse osiągnąć sukces.
Po trzecie – szkolenie, szkolenie i jeszcze raz szkolenie. Jeśli masz doświadczenie w branży gastronomicznej, tym lepiej dla ciebie, jeśli natomiast nie masz o tym zielonego pojęcia, aby przetrwać zdobądź wiedzę, a najlepiej doświadczenie.

 

 

Po czwarte, piąte, szóste i siódme – zrób rozeznanie wśród ofert handlowych i pozyskaj dostawców, napisz biznes plan, znajdź idealną lokalizację i lokal, a następnie załóż firmę. Chodzi tutaj o wszystkie procedury formalne, które należy załatwić przed otwarciem działalności – wybór formy opodatkowania, wniosek o REGON, znalezienie księgowej, otwarcie firmowego konta bankowego, wizyta w ZUS-ie, czyli wszystko to, co wiąże się z największymi przyjemnościami. Jeśli już masz to załatwione, pora przejść do rzeczy najważniejszej, czyli do zatrudnienia pracowników oraz remontu i wyposażenia lokalu.
Każda restauracja, bar, knajpa musi spełniać określone warunki sanitarne, to nie podlega żadnym dyskusjom. Każdy lokal powinien być też wyposażony w listę rzeczy koniecznych do prowadzenia restauracji. Wyposażenie lokalu gastronomicznego ma ogromny wpływ na jego późniejsze funkcjonowanie. Ważne jest oczywiście to, co widzi klient, co ma wpływ na jego pierwsze wrażenie i zdanie na temat lokalu, czyli bar, stoliki, krzesła, oświetlenie, dekoracje na ścianach, nakrycie czy zastawa, a nawet karta menu. Wybór odpowiednich akcesoriów to podstawowy element promocji marketingowej naszej firmy, przecież „jak cie widzą, tak cie piszą”.

Równie ważne w wyposażeniu lokalu gastronomicznego jest wyposażenie kuchenne. Jeśli w ofercie twojej restauracji skupisz się na daniach ciepłych, gotowanych, pieczonych, a chcesz żeby były one najlepsze, zdecyduj się na zakup na prawdę dobrej jakości piekarnika, pieca, kuchenki, tylko one zagwarantują to, że z twojej kuchni będą wychodzić potrawy najbardziej wyśmienite. Jeśli swoją działalność chcesz rozwinąć bardziej w kierunku bufetu oraz serwowania w większej mierze zimnej płyty i dań zimnych, koniecznie powinieneś zainwestować w większe ilości sprzętów chłodniczych, jak na przykład szafa chłodnicza, czy szafa mroźnicza. Jest to inwestycja na lata, więc rozglądaj się z takimi urządzeniami, które będą oczywiście nowoczesne i energooszczędne. Szafy chłodnicze pozwolą ci na bezpieczne przechowywanie w obniżonej temperaturze od 0°C do +15°C produktów łatwo psujących się, które wykorzystuje się na bieżąco, natomiast dzięki szafom mroźniczym będziesz mógł dodatkowo zachować świeżość produktów oraz ich walory smakowe i odżywcze przez dłuższy czas w temperaturze od -14°C do nawet -26°C. tego typu urządzenia to tak na prawdę podstawowe wyposażenie wyposażenie wszystkich lokali gastronomicznych, takich jak bary, restauracje, stołówki, bufety. Ponadto, jeśli na przykład planujesz otwarcie wspomnianego wcześniej bufetu, czy stołówki, warto zastanowić się nad wyeksponowaniem serwowanych przed twój lokal dań zimnych czy zimnych napoi na głównej sali, aby klienci mieli lepszy obraz tego, czego mogą skosztować. Tutaj idealnym rozwiązaniem byłyby na przykład szafa chłodnicza przeszklona, czy lada chłodnicza, które często posiadają specjalne oświetlenia wewnętrzne oraz które pozwalają na przechowywanie produktów w odpowiednie temperaturze do +10°C, zachowując ich świeżość na dłużej. Pamiętać należy także o pozostałych sprzętach, które koniecznie muszą znajdować się na wyposażeniu każdej restauracji – z tych większych: o mikrofalówkach, ekspresie do kawy, grillu elektrycznym, a z tych mniejszych: mikserze, blenderze, robocie kuchennym oraz innych podobnych urządzeniach AGD, a także o meblach kuchennych.

 

Na koniec wspomnieć należy również o innych niezbędnych elementach każdego lokalu gastronomicznego, jakim są oprogramowanie, alarm antywłamaniowy, szyld przed lokal, kasa fiskalna. Aby urozmaicić wystrój naszego lokalu możemy zainwestować również w telewizor, czy sprzęt grający. Wszystko zależy od tego, jaką kwotą dysponujemy na początkowym etapie naszej działalności. Nie zapominajmy także o fartuszkach lub uniformach dla naszych pracowników.
Końcowy etap otwarcia restauracji to oczywiście udanie się do PSSE, czyli po prostu do Sanepidu i zgłoszenie lokalu do odbioru. Tutaj możesz także zacząć starać się na przykład o koncesję na alkohol, jeśli zamierzasz serwować go w swojej restauracji.
Po zrealizowaniu wszystkich punktów oraz podjęciu odpowiednich akcji reklamujących twój lokal, przykładowo rozprowadzeniu ulotek, możesz spokojnie otworzyć swoją restaurację. Właśnie zostałeś tym jednym z nielicznych, którzy poszli za ciosem i urzeczywistnili swój sen o milionach, który zrodził się w twojej głowie pewnego spokojnego wieczora w twoim łóżku.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]