Niezależnie od tego, czy chcielibyśmy otworzyć restaurację, czy też myślimy jedynie o małej knajpce, w której obok drinków i dźwięków muzyki serwować będziemy pyszne potrawy musimy wiedzieć, że przed nami do spełnienia mnóstwo wymagań.

Najważniejszymi i jednocześnie najtrudniejszymi do spełnienia wymaganiami, które rzecz jasna zawsze są stawiane przed nami, kiedy myślimy o produkcji i sprzedaży żywności są wymogi związane z higieną.

Nie da się ukryć, że nasze prawo w niektórych przypadkach jest mocno przesadzone. Niestety, w przypadku lokali gastronomicznych musimy niejednokrotnie spełnić tak wyśrubowane normy, jakby jedzenie, które serwujemy miało być podawane prosto z podłogi. Dlaczego? Ciężko powiedzieć, tak zażyczył sobie miłościwie nam panujący ustawodawca i już.

Niestety, wymogi dotyczące higieny są kosztowne, mówimy tutaj o wydatkach rzędu kilkunastu, do nawet kilkudziesięciu tysięcy złotych. Poza faktem wysokich cen spełnienia tych obowiązków pozostaje jeszcze fakt, że są one obligatoryjne. 

Cóż, nie da się oszczędzić na dostosowaniu lokalu i już. Natomiast można oszczędzać na wyposażeniu naszego lokalu, możemy kupić tańsze warniki do wody, albo piec, który pamięta jeszcze Gierka. Pytanie tylko czy naprawdę chcemy na tym oszczędzać?

„Chytry dwa razy traci” mawia jedno z naszych przysłów, a one są ponoć mądrością narodu. Trzeba przyznać, że coś w tym jest. Każdy, kto chciałby oszczędzić kilka tysięcy złotych kupując sprzęt używany, z niewiadomego pochodzenia, lub po prostu wyjątkowo długo eksploatowany musi liczyć się z tym, że jakość tego sprzętu będzie pozostawiała wiele do życzenia.

Jeżeli piekarnik nagle przestanie nam działać będziemy musieli doliczyć nie tylko koszta elektryka, który przyjdzie go nam naprawić, ale także, a może nawet przede wszystkim straty wynikające z zastoju. Jeżeli nasz piekarnik nie piecze nasi klienci wychodzą z naszego lokalu głodni – i co gorsza z pełnymi portfelami.

W dzisiejszych czasach niezależnie od tego, jaki rodzaj kuchni będziemy serwować musimy liczyć się z tym, że prawdopodobnie nie będziemy jedynym lokalem w mieście. Oczywiście, to nie są już lata dziewięćdziesiąte i najprawdopodobniej nikt nie przyjdzie do nas po haracz a konkurencja nie podpali nam lokalu. Niestety, dzisiejszy wiek również rządzi się swoimi prawami. Najważniejszy w dzisiejszych czasach jest marketing, bez niego możemy robić najlepsze knedle w mieście, a i tak nikt ich od nas nie zje.

Najlepszym działaniem reklamowym dla naszej firmy jest klient, nie byle jaki klient rzecz jasna – musi on być przede wszystkim zadowolony z jakości naszych usług. Zadowolony klient opowiada rodzinie, znajomym i wszystkim, których interesuje ten temat, że był w genialnej restauracji, w której podawali smaczne i zdrowe jedzenie. Choć gentleman o pieniądzach nie rozmawia, to każdy zadowolony klient z przyjemnością opowie również, że posiłek był syty, a nie cena nie była wygórowana. Co jednak powie nasz klient, kiedy po zamówieniu będzie musiał czekać dwadzieścia minut, by w końcu ktoś z obsługi przyszedł i powiedział, że może zamówić coś innego, ponieważ piekarnik siadł i nie da się go naprawić tak szybko?