Wata cukrowa to smakołyk, który od dziesiątek lat przyciąga uwagę wielu dzieci podczas różnego rodzaju miejskich czy szkolnych imprez, eventów, festynów ulicznych, wizyt w ZOO czy urodzinowych kinder party. Chcąc zaserwować ten przysmak gościom na własnej, prywatnej imprezie lub planując otwarcie stanowiska ze sprzedażą waty cukrowej, należy odpowiednio się do tego przygotować. Sam zakup sprzętu wymaga odpowiedniej uwagi, ponadto potrzeba jest także wiedza, niezbędna przy samym procesie przyrządzania waty.

Zacznijmy od wyboru urządzeń. Rynek oferuje ogromny wachlarz – od mniejszych, po nieco większe, często przyciągające uwagę kolorem, napisem i designem. Z pewnością świetnie sprawdza się maszyna do waty cukrowej na gaz. Jest bardzo popularna wśród handlarzy i warto się zainteresować właśnie tego typu modelami. Na początek, jeśli nie planujemy handlu na ogromną skalę, wystarczy podstawowa wersja. Zwykle są to maszyny na gaz propan butan (a więc należy wyposażyć się w butlę turystyczną), które są również zasilane akumulatorem o różnej mocy – dużym powodzeniem cieszą się te 12V. Maszyna taka nie powinna podczas pracy generować zbyt dużego hałasu; dobrze też, jeśli jej gabaryty nie będą przesadnie wielkie – funkcjonalna, poręczna, ważąca w granicach kilkunastu kilogramów, a co za tym idzie łatwa do transportowania, sprawdzi się idealnie. Niektóre modele są z wózkiem na kółkach, co dodatkowo upraszcza przenoszenie.

Maszyna do waty cukrowej zwykle wyposażona jest podczas zakupu w zestaw, zawierający instrukcję, wszelkie potrzebne do działania elementy, jak okablowanie, a także akcesoria typu naklejki do ozdobienia sprzętu, patyczki niezbędne do przyrządzania smakołyku lub barwniki i ekstrakty, nadające wybrany kolor i smak. Jaką wydajnością powinna charakteryzować się profesjonalna maszyna do waty cukrowej? Wiadomo, że im szybciej pracuje i im więcej porcji na minutę jest w stanie wyprodukować, tym lepiej. Klienci, szczególnie ci najmłodsi, nie zawsze lubią czekać, więc zbyt długie robienie waty cukrowej może spowodować ich zniechęcenie, rezygnację z zakupu lub przejście do konkurencji. Urządzenie powinno więc produkować ok. 5 porcji na minutę. Z kolei z 1 kilograma cukru powstać może nawet 60 porcji waty.

Gdzie najlepiej kupować maszynę do waty cukrowej? Bez wątpienia najszybsza droga to po prostu internet. W sieci mamy szansę nie tylko na nabycie nowego sprzętu w sklepie online, ale także na używaną maszynę na aukcji, często w bardzo atrakcyjnej cenie. Bez względu na to, gdzie kupimy sprzęt, należy niewątpliwie dokładnie sprawdzić wybrany model, skontrolować jego działanie i posiadanie atestów bezpieczeństwa oraz rekomendacji Państwowego Instytutu Higieny i Żywności. Ceny są bardzo zróżnicowane i zależne od funkcji, cech czy wielkości i wydajności danego modelu. Urządzenie do domowego użytku znajdziemy w przedziale od 50 do 300 zł. Trzeba się jednak przygotować na to, że profesjonalna maszyna do waty cukrowej to koszt nie niższy niż 1200 zł.

Na koniec wyjaśnijmy, jakie wymagania są niezbędne do rozpoczęcia sprzedaży waty cukrowej. Oczywiście konieczna jest działalność gospodarcza – w innym wypadku handel, jest zwyczajnie nielegalny i grożą nam za to bardzo poważne sankcje prawne. Warto jednak zaznaczyć, że sprzedaż waty cukrowej w ruchomym punkcie – np. na plaży czy ulicznej imprezie – nie nakłada na sprzedawcę konieczności posiadania kasy fiskalnej, o ile jego zarobek nie przekroczył w poprzednim roku podatkowym 20.000 zł. Z każdej zarobionej złotówki należy się jednak oczywiście rozliczyć z fiskusem. Niezbędne jest również wspomniane wyżej posiadanie atestów PHZ na maszyny oraz aktualnych badań sanepidowskich. Warto zaznaczyć, że możliwość sprzedaży waty na wybranej imprezie to również koszt, często nawet kilku tysięcy złotych. Do tego dochodzi inwestycja w sprzęt, akcesoria, cukier, barwniki. Dobrze również przygotować coś, co przyciągnie klientów i wyróżni nas na tle innych stoisk – może to być strój, kolorowe balony czy szyld.