Każdy kto otwiera pizzerię musi zaopatrzyć się w odpowiednie akcesoria. Część z nich jest absolutnie niezbędna, a ich obecność wymagana przez odpowiednie przepisy prawa, a część jest potrzebna głównie na specyficzny charakter pracy w lokalach oferujących pizzę. Na rynku obecnych jest obecnie wielu producentów sprzętu gastronomicznego, zarówno polskich, jak i zagranicznych, którzy dostarczają sprzęt w każdej kategorii cenowej.

Piec do pizzy – serce każdej pizzerii

Najważniejszym elementem w każdej pizzerii jest odpowiedni piec. Istnieją piece trzech rodzajów – piece elektryczne, gazowe i opalane drewnem. Każdy z nich ma swoje zalety i wady, oraz znajduje zastosowanie w pizzerii. Piece elektryczne są najtańsze i najbardziej rozpowszechnione. Występują w różnych rozmiarach, a także różnią się między sobą mechanizmem działania. Najpopularniejsze są piece dwukomorowe, które pozwalają na pieczenie jednocześnie dwóch pizz. Kupując tego rodzaju piec warto zastanowić się nad jego wersją poszerzoną, która daje możliwość wypieku pizzy o bardzo dużej średnicy. Ciekawym rozwiązaniem są piece przelotowe, na których pizza przesuwana jest na przechodzącej przez rozgrzane wnętrze taśmie. Tego rodzaju konstrukcje polecane są zwłaszcza w dużych pizzeriach. Piece gazowe popularne są zwłaszcza w bardzo małych lokalach gastronomicznych, w których może pojawić się problem braku odpowiednio wysokiej mocy do zasilania pieca elektrycznego. Są tanie w eksploatacji, ale cena ich zakupu jest dość wysoka. Najbardziej zaawansowane są piece opalane drewnem. Wymagają one od obsługującego personelu dość dużych umiejętności. Instalacja tego rodzaju pieca wiąże się z zapewnieniem w lokalu odpowiednich warunków i dodatkowych zabezpieczeń, więc dla początkujących właścicieli lokali może stanowić wysoki koszt.

piec gastronomiczny

Przegląd akcesoriów gastronomicznych do pizzerii

Pizzeria, jak każdy lokal gastronomiczny musi być wyposażona w pewną ilość urządzeń, które są obowiązkowe, a ich obecność regulowana przez prawo. Przede wszystkim konieczne jest zapewnienie odpowiedniej przestrzeni roboczej z uwzględnieniem podziału na strefy brudne i czyste, a także z wyodrębnieniem miejsc do obróbki mięsa. Na rynku istnieje duży wybór różnego rodzaju blatów, wykonanych z odpornych rodzajów stali, a także szafek i regałów. Powinny być one połączone ze zlewami przeznaczonymi do mycia składników, oraz osobno – do mycia garnków i kuchennych narzędzi. Jeżeli w lokalu znajduje się kuchenka do wstępnej obróbki termicznej niektórych składników – musi się nad nią znaleźć odpowiedni, zapewniający skuteczną wymianę powietrza okap. Przygotowane wcześniej składniki powinny być przechowywane w odpowiednich warunkach. Do tego służą odpowiednio dobrane lodówki i zamrażarki. W lokalach o małej kuchni dobrym pomysłem może być zastosowanie regałów chłodniczych, które jednocześnie zapewniają dodatkowe miejsce do pracy. Jeżeli pizza w lokalu podawana jest na miejscu, konieczne będzie wyposażenie go w odgrodzoną przestrzeń do mycia naczyń. Musi się w niej znaleźć wyparzarka, której zadaniem jest usuwanie z wcześniej umytych talerzy i sztućców niewidocznych gołym okiem zabrudzeń. Oprócz tego, w każdej pizzerii potrzebne będą półki, szafki i regały niezbędne do przechowywania naczyń, różnego rodzaju drobnych urządzeń, a także składników do pizzy, które nie muszą być przechowywane w lodówce.