Zbyt długie przechowywanie produktów żywnościowych oraz napojów w temperaturze pokojowej może prowadzić do szybszego ich zepsucia. Powoduje to wzrost ryzyka zatruć pokarmowych u człowieka. Przygotowane potrawy zaraz po obróbce cieplnej powinny zostać odpowiednio schłodzone. Wiadomym jest, że jeżeli przygotowana potrawa będzie przebywać w temperaturach 5 – 63 º C dłużej niż dwie godziny to wtedy bakterie, które przeżyły proces termiczny, uaktywnią się i zaczną się rozmnażać. Zaleca się zatem, aby wychłodzenie potrawy do bezpiecznej temperatury 4 º C odbyło się jak najszybciej. Potrawę należy umieścić w chłodziarce. Przechowywanie w urządzeniach chłodzących nie powinno trwać dłużej niż dwie doby w temperaturze nie wyższej niż 4 º C. Każda potrawa, półprodukt, napój przechowywane w tych urządzeniach powinny być umieszczone w oddzielnych pojemnikach. W miejscach w których stosowany jest system samoobsługowy, wszystkie potrawy powinny być wyeksponowane w sposób, który zabezpieczy je przed ewentualnymi zanieczyszczeniami zewnętrznymi, zarówno tymi, które mogą przedostać się z otoczenia, jak również tymi od konsumentów. Dlatego wskazane jest umieszczanie potraw i artykułów żywnościowych samodzielnych (pieczywo, owoce surowe, jogurty itp.) w różnego rodzaju pojemnikach, koszykach, naczyniach. Tak samo postępować należy z potrawami serwowanymi w postaci ciepłej. Muszą znajdować się one w pojemnikach, które ochronią je przed zanieczyszczeniami fizycznymi, ale również będą utrzymywały wymaganą temperaturę potrawy.
Urządzenia gastronomiczne stanowią specjalistyczne urządzenia kuchenne wykorzystywane do ekspozycji gotowych wyrobów gastronomicznych. Mają zastosowanie w placówkach gastronomicznych nie tylko zajmujących się produkcją żywności, ale również ich odpowiednim wydawaniem i dystrybucją (kantyny pracownicze, bary, stołówki, imprezy okolicznościowe). Pewne typy urządzeń gastronomicznych wyróżniają się estetyka oraz wysoką jakością wykonania. Urządzenia te można zakupić w pewnych sklepach ze sprzętem gastronomicznym. Jeżeli zaistnieje potrzeba jednorazowego użytku można taki sprzęt wypożyczyć. Na rynku istnieją firmy, które oferują wynajem takich sprzętów. W przechowywaniu żywności i napojów bardzo duże znaczenie ma temperatura, swoją rolę spełnią tutaj urządzenia gastronomiczne chłodnicze. Podczas imprez okolicznościowych duże znaczenie mają: szafy chłodnicze bankietowe, witryna chłodnicza na napoje oraz witryna gastronomiczna.

Najtrwalsze witryny są zbudowane ze stali nierdzewnej. Umieszczone zostają na blacie w pomieszczeniu dystrybucyjnym z możliwością łatwego dostępu dla obsługi oraz oświetlenia ich wnętrza. Obsługa witryn zależy od życzenia klienta. Witryny mogą być obsługiwane jedynie przez pracowników (obsługę) albo mogą być obsługiwane przez gości (osoby uczestniczące w imprezie).
Witryna gastronomiczna oraz witryna chłodnicza na napoje spełniają przede wszystkim funkcje ekspozycyjne. Należy podkreślić, że urządzenia chłodnicze zapewniają przedłużenie świeżości i trwałości artykułów spożywczych, zachowują ich naturalny, świeży kolor i smak oraz pozwala na efektowną prezentację nawet jeżeli produkty nie wymagają codziennego przechowywania w niższych temperaturach. Napoje natomiast są odpowiednio schłodzone, dzięki czemu smakują lepiej. W szafach tych świetne zastosowanie mają świeże napoje, które cieszą się zainteresowaniem przez cały rok. Wyłącznie wysokowydajne urządzenia pozwolą na przechowywanie napojów w odpowiedniej temperaturze. Stosowna temperatura w witrynach gastronomicznych pozwala na utrzymanie walorów smakowych oraz podnosi jakość potraw. Istnieje wieli modeli witryn ekspozycyjnych. Wybór zależy od ich pojemności, ilości pojemników, ilości półek, rodzaju drzwi (witryny z drzwiami suwanymi, skrzydłowymi, szybą pełną lub pokrywą uchylną), automatycznego lub ręcznego rozmrażanie, grawitacyjnego obiegu powietrza, sterowania cyfrowego, bezobsługowego usuwanie skroplin powstałych podczas rozmrażania oraz oświetlenia. Szafy chłodnicze na napoje można spotkać wszędzie, tak samo jak witryny gastronomiczne.