Jednym z najpopularniejszych i najbardziej lubianych dań kuchni włoskiej jest pizza. Uwielbiana jest przez dzieci oraz dorosłych w każdym wieku. Z ogromnym apetytem zjadamy ją na obiad albo kolację. Pizza jest płaskim plackiem wykonanym z ciasta drożdżowego, zazwyczaj o okrągłym lub prostokątnym kształcie. Jego powierzchnię smaruje się sosem pomidorowym, posypuje tartym serem mozzarella oraz ziołami, takimi jak bazylia, oregano i tymianek. Następnie na tak przygotowanym spodzie układamy nasze ulubione składniki. Najczęściej są to warzywa i owoce, takie jak: papryka, pomidor, ogórek, rukola, sałata pekińska, pieczarki, cebula, oliwki oraz ananas czy kukurydza. Poza tym dodajemy praktycznie każdy rodzaj wędlin, serów czy też słodkich owoców. Potrawę tę tradycyjnie powinno podawać się na ciepło, prosto po wyjęciu z pieca. Jednak w ostatnich latach popularne stało się także spożywanie jej w wersji na zimno. Dodatkowym plusem jest fakt, że pizza rozpowszechniona jest niemal na całym świecie. Z tego właśnie względu, wybierając się na wyjazd zagraniczny, szczególnie z dziećmi, nie musimy obawiać się niezbyt smacznych dań występujących w tych krajach. Jeśli nasze małe pociechy nie będą chciały poznawać nowych smaków, możemy być pewni, że prawie w każdym mieście znajdziemy lokal z pizzą. Tradycyjnym miejscem, w którym możemy ją spożyć są pizzerie. Są to knajpy gastronomiczne specjalizujące się w przyrządzaniu i serwowaniu tej potrawy.

Piec tunelowy do pizzy

Każda dobra pizzeria wyposażona jest w profesjonalne sprzęty, dzięki którym powstaje wyśmienita i nienagannie wypieczona pizza. Gwarancją tego wypieku jest odpowiednio wybrany piec. Najpopularniejszym jego rodzajem jest piec tunelowy do pizzy. Piec ten wykonany jest w całości ze stali kwasoodpornej. Producenci dodatkowo oferują do nich wiele przydatnego wyposażenia i akcesoriów. Kupując tego rodzaju piec możemy wybrać rodzaj taśmy transportowej, która zostanie umieszczona wewnątrz. Zazwyczaj są to stalowe siatki lub płyty kamienne. Na rynku znajdziemy dwa modele tych pieców. Piec standardowy, czyli pozwalający na wypiek pizzy do temperatury 350 stopni Celsjusza, jak również piec wysokotemperaturowy do 500 stopni Celsjusza. Ogrzewany może być za pomocą gazu lub prądu elektrycznego. Drzwi wykonane są z metalu z przezroczystym oknem ze szkła hartowanego. Są one łatwe w użytkowaniu i konserwacji.

Ceramiczny piec do pizzy

Równie popularnym jest także ceramiczny piec do pizzy. Dawniej był on wykorzystywany tylko do wypieku chleba i był obowiązkowym wyposażeniem większości gospodarstw. Obecnie znajduje także inne zastosowania. Zbudowany jest z podwójnej wnęki, w której ukryte jest odpowiednio wysklepione palenisko, mające postać wkładu do pieca oraz służące do wypieku. Za przednim frontem umieszczony jest kanał kominowy, odpowiedzialny za odprowadzanie spalin. Piece te charakteryzują się kształtem kopuły. Dzięki temu ciepło kumulowane jest wewnątrz i zapewnia równomierne warunki pieczenia. Jednak każdy z tych pieców może się różnić pod względem grubości samej podstawy lub ścian, jak również rodzaju wykorzystanego do jego budowy materiału. Poza tym coraz większa uwagę przywiązuje się do estetycznego wyglądu frontu, dlatego montuje się tam drzwiczki lub zdejmowane zamknięcie komory. Ten rodzaj pieca zasilany jest paliwem drzewnym, takim jak drewno czy węgiel drzewny. W związku z tym potrawy w nim przygotowywane, pieką się znacznie szybciej, mają oryginalny i nieporównywalny smak i aromat. Inwestycja w ceramiczne urządzenie jest również ekonomiczna, a użytkowanie i eksploatacja wygodniejsze. Znajdują one zastosowanie w ekskluzywnych hotelach i jednych z najlepszych restauracji w krajach i na świecie.

Piec szamotowy do pizzy

Ostatnim z najpowszechniej stosowanych urządzeń gastronomicznych w pizzeriach jest piec szamotowy do pizzy. Dawniej używany był do ogrzewania pomieszczeń w domach, dziś ma szersze zastosowanie i jest równie ceniony. Jego ogromną zaletą jest fakt, że od wewnątrz wyłożony jest cegłą szamotową, której ogromna zaletą jest długi czas utrzymywania ciepła. Piece te, tak jak ceramiczne, zasilane są paliwem drzewnym.