W chwili, w której decydujemy się na uruchomienie własnego biznesu i pragniemy iść w rejony gastronomiczne, potrafimy dochodzić do wniosku, że znaleźliśmy złoty środek, zapewniający nam stały dochód.

Zwykle chwilę później jednak okazuje się, że rzeczywistość jest znacznie mniej sprzyjająca – nasz lokal wymaga już nie tylko intensywnej promocji, by przebić się mimo niesprzyjającej lokalizacji lub wygasającego efektu świeżości. To także wiele innych pojedynczych wydatków, które jednak potrafią nas szarpnąć poważnie po kieszeni, zanim biznes zacznie przynosić realne dochody.

Jeśli już jednak i to nas nie zatrzymało, wypada zerknąć na stworzoną przezeń listę wydatków i zwrócić uwagę na te potencjalnie najistotniejsze, a także najdroższe. Je wypada pokryć w pierwszym rzędzie, póki dysponujemy jeszcze szeroko zakrojonymi środkami finansowymi – na absolutnych podstawach i tak nie jesteśmy w stanie zbyt wiele oszczędzić, a ewentualne zdecydowanie się na droższe i mniej jakościowe opcje jeszcze się zemści. W dodatku nie tylko bezpośrednio na nas, ale i na lokalu, który trzeba utrzymać – a w razie upadku interesu trudno jest stanąć finansowo na nogach.

Na czele tego typu wydatków, na których oszczędzać wręcz nie można (choć oczywiście nie ma tu zestawu żelaznych reguł – to tylko dobra porada), stoi niewątpliwie kocioł warzelny.

Najbardziej powszechnie stosowany właśnie w lokalach specjalizujących się w żywieniu zbiorowym (restauracjach, barach, kantynach, stołówkach, szpitalach oraz podczas masowych imprez), gdzie istotnym elementem codziennego działania staje się czas. Kocioł warzelny elektryczny bądź kocioł warzelny gazowy ma zapewnić jego znaczącą oszczędność, zastępując długie i żmudne gotowanie w pojedynczych garnkach. Jego jednorazowa „moc przerobowa” wynosi zwykle co najmniej sto pięćdziesiąt litrów danej potrawy, zaspokajając zapotrzebowanie znakomitej części klientów bądź gości imprezy (nasza restauracja może wszakże organizować i takie, to idealny biznes do wykorzystania w tym kontekście).

Wszystko to oznacza, że de facto nie sposób jest myśleć o działaniu na większą skalę bez nabycia kotła warzelnego, który zapewni nam odpowiednią prędkość działania bez straty jakości. Zarazem jednak oczywisty jest fakt, że urządzenie o takiej pojemności i znaczeniu musi kosztować wystarczająco dużo, by zapewnić odpowiedni poziom obsługi. Oczywiście istnieją kotły, które można dostosować do rozmiarów naszego lokalu – w zależności od typu pojemność waha się pomiędzy 60 i 350 litrami – lecz niezależnie od tego muszą one być wystarczająco wytrzymałe. Podczas przyjmowania na siebie tak wielkiej ilości gorącej żywności, częstokroć w płynie, rozgrzewają się do czerwoności, a wszelkie warstwy ochronne wystawione są na wielką próbę.

Przez to nierozsądne wydaje się stawianie na kupno używanego kotła warzelnego. Odpowiednia jakość zapewniana przez urządzenie musi się niestety równać odpowiedniej cenie.

Z czasem jednak z pewnością zrówna się też z odpowiednimi przychodami.