Urządzając kuchnię w kawiarni czy bistro, musimy mieć na względzie, że wiąże się to z niemałymi kosztami. Sprzęt jaki musimy kupić zależny jest od decyzji, jakie produkty chcemy wykonywać i sprzedawać. Oczywiście każda restauracja czy kawiarnia oferuje różnego rodzaju napoje ciepłe. Przede wszystkim kawę, herbatę, kakao oraz gorącą czekoladę. Trzeba się więc zaopatrzyć w dobrej jakości ekspres ciśnieniowy do kawy, dzięki któremu nawet spienienie mleka potrzebne do cappuccino oraz latte nie będzie sprawiało problemu. Poza ekspresem potrzebny jest młynek do kawy, gdzie na bieżąco, zgodnie z zapotrzebowaniem będzie się mielić kawę. Tak, by klient zawsze dostał świeżą. Poza zaopatrzeniem do kawy istotny jest asortyment do herbaty i innych napoi. Dodatkowo musimy mieć w ofercie napoje zimne, a więc niezbędna jest lodówka do ich chłodzenia. Wielkość zależy oczywiście od tego, na jakim poziomie przewidujesz sprzedaż. Jeśli myślisz, że popyt na nie będzie duży, nie wahaj się ani chwili przy zakupie większych rozmiarów lodówki. Poza gotowymi napojami, rozważ, czy chcesz, aby Twoi klienci mieli dostęp do świeżo wyciskanych soków z pomarańczy czy grejpfrutów. Jeśli tak, kup wyciskarkę, a nawet dwie. Może to się okazać strzałem w dziesiątkę, dzięki panującemu trendowi na bycie fit. Warto mieć także w swojej ofercie lody gałkowe oraz desery z takich lodów. Potrzebna jest do tego duża lodówka z metalowymi kuwetami. Do deserów, a nawet do kawy można dodawać bitą śmietanę. Na rynku znajdziesz kilka rodzajów maszyn odpowiedzialne za jej produkcję. Wlewasz tam po prostu śmietankę i inne składniki, włączasz przycisk i śmietana gotowa. Można ją natychmiast dodawać do produktów. Wyparzarka gastronomiczna to równie niezbędny wydatek. Po każdym użyciu jakiegokolwiek szklanki, filiżanki, innego naczynia czy sztućca wkładasz je do takiej wyparzarki i nie musisz się martwić o ich mycie. Likwidowane są wtedy również wszystkie możliwe bakterie, zarazki, wirusy, które mogły się osadzić na użytych naczyniach. Używanie tego sprzętu znacznie ułatwia pracę i pozwala na zachowanie przepisów dotyczących higieny. Równie przydatna jest witryna cukiernicza, w której można prezentować dostępne ciasta, ciasteczka, pączki, babeczki, faworki a także zrobione własnoręcznie kolorowe desery z galaretek z kawałkami owoców. Wyglądają one przepięknie, a smakują jeszcze lepiej. Wiele osób lubi przecież przekąsić coś słodkiego i niezdrowego do kawy. Oprócz słodkości przydałaby się w kawiarni jakaś oferta ciepłych konkretnych posiłków, ale takich, które da się szybko przygotować i które klienci mogą wziąć w rękę razem z kubkiem herbaty na wynos. Mogą to być tosty, zapiekanki, ciepłe kanapki i wiele innych. W zależności co wybierzesz musisz zakupić albo toster albo opiekacz albo jeszcze inny sprzęt. Wybór należy do Ciebie. Te podstawowe zaopatrzenie kawiarnianej kuchni oczywiście może się znacznie powiększyć. To wszystko zależy od tego czy chcesz mieć wąski asortyment produktów czy raczej szerszy.