Jaki piec do pizzy – opisujemy 3 typy pieców.

jakie piec do pizzy wybracZakładając własną pizzerię, jednym z najważniejszych aspektów, jakie musimy poruszyć, jest wybór odpowiedniego pieca do wypiekania pizzy. Przy zakupie specjalistycznego sprzętu, trzeba wziąć pod uwagę wiele czynników, które będą miały ogromny wpływ na późniejszą jakość oferowanych przez naszą restaurację specjałów.

Bez odpowiednich narzędzi nie będziemy w stanie serwować dokładnie takiej pizzy, na jakiej nam zależy. Piec do pizzy jest kluczowym elementem, który spaja cały proces powstawania najlepszej pizzy, od wyrobienia ciasta po podanie gotowej naszym gościom. Nie bez powodu, decyzja o zakupie pieca jest tą najważniejszą i często zarazem najtrudniejszą.

Różne typy pieców

Przed dokonaniem wyboru, zacznij od analizy rodzajów pieców, które aktualnie oferuje rynek. Weź pod uwagę dostępną przestrzeń Twojego lokalu i dokładny cel, jaki chciałbyś osiągnąć.

Istnieje kilka głównych typów pieców, takie jak: piece 1-komorowe, 2-komorowe i tunelowe, czyli tak zwane przelotowe. Dobry piec cechuje przede wszystkim solidna konstrukcja i budowa ze stali nierdzewnej. Pamiętaj, że piec powinien wygodnie i bezproblemowo służyć każdego dnia.

Piece do pizzy jednokomorowe

piec do pizzy jednokomorowyZ reguły są w stanie wypiec od jednej do kilku blach z pizzą o średnicy ok. 35 cm. Ten typ pieca sprawdza się doskonale w mniejszych lokalach, zwłaszcza kiedy pizza jest tylko jedną z wielu propozycji w menu, a nie tą główną. Wiele restauracji wybiera również ten typ urządzenia do użytku w roli pieca pomocniczego. Kompaktowe rozmiary pozwalają na użycie małego nakładu przestrzeni kuchennej i nie utrudniają pracy wokół pieca. Doskonale sprawdza się w wypiekaniu świeżej lub mrożonej pizzy, a także zapiekanek.

Piece do pizzy dwukomorowe

piec do pizzy dwukomorowyPrzeznaczone zarówno do użytku w mniejszych, jak i większych lokalach. W zależności od gabarytów, mogą wypiec jednocześnie nawet kilkanaście blach z pizzą. Aby posłużyły na długo, warto zwrócić uwagę na jakość ich wykonania i poziom dopasowania do dostępnej w lokalu przestrzeni. Zakres temperatury w piecach do pizzy wynosi zazwyczaj od 50°C do 500°C, tak samo jak w przypadku pieców jednokomorowych. Niektóre piece do pizzy posiadają drzwiczki o dużym stopniu przeszklenia, co znacznie ułatwia kontrolę nad wypiekami. W piecach o dużej pojemności można pozwolić sobie nie tylko na wypiekanie wielu blach z pizzą, lecz także na pieczenie pizzy w większych rozmiarach i kształtach niż standardowe, średnie lub małe.

Piece do pizzy przelotowe

piec do pizzy przelotowyPiec do pizzy o budowie przelotowej pozwala na szybkie upieczenie bardzo dużej ilości pizzy. W dodatku, istnieje możliwość piętrowania pieców, co zwiększa ich wydajność jeszcze bardziej. Prędkość taśmy przesuwu może być regulowana do własnych potrzeb i preferencji. Dzięki temu, w jednym piecu można przygotowywać wypieki wymagające różnego czasu pieczenia.

Jaki piec do pizzerii wybrać?

Przed dokonaniem zakupu, warto zastanowić się, jaki charakter ma konkretna restauracja, w której zainstalowany będzie piec. Jeśli nie posiadamy bardzo dużej ilości przestrzeni w lokalu, a pizza nie będzie główną i jedyną propozycją w menu, zdecydowanie wystarczy jedno- lub dwukomorowy piec do pizzy. Jeśli natomiast pizza będzie często serwowanym wypiekiem, zdecydowanie warto rozważyć zakup pieca przelotowego, który znacznie ułatwi pracę. Pomimo większych gabarytów, będzie można w nim również przygotować inne potrawy w tym samym czasie, nawet jeśli ich preferowana temperatura przygotowania znacznie się od siebie różni. Duży wybór pieców jest w ofercie MM Gastro – piec do pizzy.

Oczywiście najważniejszym elementem każdej pizzeri jest wyjątkowa i smaczna pizza, która swoim smakiem przyciąga nowych klientów. Warto pamiętać o zatrudnieniu dobrego szefa kuchni, który poprowadzi naszą restaurację do sukcesu.