Tak jak żołnierz ma swój mundur, tak każdy pracownik wykonujący obowiązki na kuchni w lokalu gastronomicznym powinien posiadać swój uniform. Odpowiednia odzież gastronomiczna jest gwarancją wygody, bezpieczeństwa i spójnego wyglądu całej załogi restauracji. Czy wiesz, na co powinieneś zwrócić uwagę wybierając odzież gastronomiczną dla personelu pracującego w Twoim lokalu gastronomicznym? Jeśli nie, z pewnością sprawę ułatwią Ci nasze profesjonalne wskazówki. Dowiedz się, na co musisz zwrócić uwagę przystępując do zakupu odzieży gastronomicznej.

Odzież gastronomiczna – czym powinna się wyróżniać?

Ubrania gastronomiczne są w pewnym sensie odzieżą do zadań specjalnych! Kucharze i pomocnicy kuchenni w swojej codziennej pracy wykonują wszelkie czynności pod ogromną presją czasu, są narażeni na działanie gorącej pary i ognia, a także mają styczność z silnie brudzącymi produktami. Właśnie dlatego elementy odzieży gastronomicznej muszą spełniać określone kryteria. Te zapisane są nawet w przepisach BHP, które klasyfikują tego rodzaju ubrania, jako odzież ochronną. Posiadanie odpowiednich elementów garderoby podczas pracy w kuchni jest niezbędne, a za ich brak Państwowa Inspekcja Sanitarna, może nałożyć na właściciela lokalu dotkliwe kary. Restrykcje dotyczą również obuwia wykorzystywanego w tego typu pracy oraz odpowiednich nakryć głowy.

Bardzo ważną kwestią jest jakość materiału wykorzystanego do skrojenia odzieży dla pracowników restauracji. Ze względu na szczególne wymagania, do produkcji ubrań dla pracowników gastronomii obecnie korzysta się najczęściej z zaawansowanych technologicznie materiałów o podwyższonej odporności, takich jak np. mieszanki bawełny i tkanin syntetycznych (np. poliestru). Wykonana z nich odzież ma wszystkie zalety ubrania bawełnianego, a jednocześnie strój jest bardziej trwały.

Ubrania gastronomiczne dla kucharzy

Odzież gastronomiczna dla kucharza musi być naprawdę wysokiej jakości. Niezwykle ważna jest odporność na pfartuch do grilowanialamy i ewentualne zachlapania. Elementy garderoby roboczej kucharza powinny być wykonane z materiału pokrytego specjalną powłoczką. Chroni ona przed niebezpiecznymi sytuacjami, takimi jak np. oblanie wrzącą cieczą, czy rozgrzanym olejem. Jednocześnie takie ubrania bardzo łatwo jest je wyczyścić, a włókna nie tracą swojej wytrzymałości nawet jeśli są poddawane codziennemu praniu w pralce automatycznej. Fartuchy kucharskie powinny zapewnić kucharzowi swobodę ruchów i wygodę. Na kuchni często bywa duszno i gorąco, więc bardzo ważna jest też odpowiednia przepuszczalność tkaniny. Ubrania przeznaczone dla kucharzy są skonstruowane w taki sposób, by jak najlepiej odprowadzały wilgoć. Klasyczny uniform pracownika kuchennego powinien składać się z bluzy kucharskiej, spodni, fartucha, nakrycia głowy i odpowiednich butów. Obuwie powinno posiadać antypoślizgową podeszwę, dzięki której poruszanie się – po niejednokrotnie śliskiej i zabrudzonej posadzce – będzie łatwiejsze. Ubrania dla kucharza muszą być także estetyczne. W wielu restauracjach klienci mają możliwość obserwowania tego, co dzieje się na kuchni, a w takiej sytuacji personal musi prezentować się nienagannie.

Uniformy kelnerskie

Kelnerzy mają nieco inne potrzeby i wymagania co do noszonej przez siebie odzieży, bo różni się też specyfika ich pracy. Osoby podające posiłki w lokalach gastronomicznych mają bezpośredni kontakt z klientem i są wizytówką restauracji, więc w ich przypadku prezencja odgrywa jeszcze ważniejszą rolę. Strój dla kelnera lub kelnerki powinien być elegancki i użyteczny. Najczęstszym wyborem w mniej zobowiązującej wersji są podkoszulki, natomiast bardziej luksusowe lokale wybierają dla swojego personelu koszule. Do tego najczęstszym wyborem w przypadku panów są klasyczne spodnie, a w przypadku Pań spódniczka. Pozwala to wyglądać schludnie i profesjonalnie. Oczywiście żaden kelner nie może obyć się bez fartucha lub przepaski kelnerskiej. Element ten pełni nie tylko rolę ozdobną, ale również praktyczną. Fartuchy wyposażone są w pojemne kieszenie, w których można schować notes, coś do pisania, czy terminal płatniczy.

Na rynku można wybierać spośród najróżniejszych marek i rodzajów ubrań gastronomicznych. Wybór tych, które będą wygodne i jednocześnie posłużą przez długi czas, to nie lada sztuka, ale mamy nadzieję, że nasze rady pomogą Ci podjąć tę ważną decyzję.