Organizacja wszelkiego rodzaju imprez okolicznościowych czy konferencji przykładowo biznesowych bardzo często łączy się z cateringiem. W dzisiejszych czasach istnieje na rynku szereg firm, które prześcigają się w coraz to nowszych i fajniejszych pomysłach na organizację cateringu, który jest niezbędny podczas takich spotkań.
Firmy cateringowe zapewniają najczęściej obsługiwanie i organizację gastronomiczną takich spotkań.
W tym celu potrzebne jest zaplecze w sprzęcie gastronomicznym.
Organizatorzy imprez okolicznościowych mają bardzo różne pomysły,przykładowo-impreza w plenerze. Firma cateringowa powinna również być otwarta i gotowa na zorganizowanie posiłków i napojów w takich warunkach.Coraz to nowocześniejszy sprzęt gastronomiczny powinien przede wszystkim zaopatrzyć nas w posiłki ciepłe i świeże.Podczas konferencji naukowych czy biznesowych ich organizatorzy bardzo często wymagają od firm gastronomicznych, aby uczestnicy byli zaopatrzeni w ciepłą kawę oraz obiad. Aby spełnić oczekiwania swoich klientów potrzebne są do tego przede wszystkim termosy gastronomiczne do kawy oraz termosy obiadowe gastronomiczne. Termosy do kawy gastronomiczne mogą być duże lub małe. Używamy takich, jakich życzy sobie nasz klient. Takie termosy gastronomiczne do kawy utrzymują przede wszystkim temperaturę napoju, który znajduje się w środku. Może to być kawa jak i herbata. Termosy do kawy gastronomiczne zrobione są najczęściej ze stali nierdzewnej. Pojemności są różne od kilku do nawet kilkudziesięciu litrów. Termosy stalowe mają wnętrze wykonane z aluminium.Takie termosy do kawy gastronomiczne najczęściej mają nóżki, które w każdej chwili można złożyć. Dzięki temu termos jest łatwiejszy w przewożeniu i przechowywaniu.Wbrew nazwie ‚termosy gastronomiczne do kawy’ w takich, można przechowywać również i zimne napoje. Nie ma co do tego żadnych przeciwwskazań. W takim termosie zimne napoje na pewno nie stracą na swoich walorach. Na górze takiego termosu najczęściej znajdują się przyciski, których naciśniecie powoduje wydostanie się napoju. Przycisk taki bardzo często zrobiony jest z polipropylenu. Termosy gastronomiczne do kawy bardzo często przydają się podczas śniadań. Firmy cateringowe serwują w nich często kawę zwaną śniadaniową. Goście ją wprost uwielbiają. Poniżej podajemy przepis na pyszną kawę śniadaniową, którą można umieścić w takim termosie. Dwie łyżeczki kawy rozpuszczalnej na 90 mililitrów gorącej wody. 100 mililitrów mleka, pół laski wanilii i brązowy cukier. Pycha.
Przechodzimy do obiadu i sprzętu, który potrzebny jest firmie cateringowej do całej jego organizacji. Głównie potrzebne są tutaj tak zwane termosy obiadowe gastronomiczne.
Termosy takie dzielimy na takie, w których umieszczamy płyny oraz drugie do pokarmów stałych. Termosy obiadowe gastronomiczne na płyny dostać możemy takie z kranikiem spustowym lub bez. Istnieją różne ich wielkości. Najmniejszy ma około 5 litrów, zaś największy około 50 litrów. W zależności od firmy, która oferuje nam taki termos, możemy dostać takie, które są wykonane ze stali nierdzewnej, stali lakierowanej lub tworzywa sztucznego, które jest bardzo odporne i wytrzymałe.Termosy obiadowe gastronomiczne, które zrobione są ze stali nierdzewnej charakteryzują się tym, że bardzo łatwo można utrzymać je w czystości. Wyposażone są one również w wytrzymałe zatrzaski, które utrzymują temperaturę nawet przez kilka godzin.
Jak widzimy termosy obiadowe gastronomiczne są idealnym sposobem na ciepły posiłek.
Przewożenie ciepłych pokarmów w takich naczyniach sprawia, że nawet jeśli temperatura na zewnątrz spadnie o kilka stopni nie ma obawy, że obiad będzie zimny. Termosy takie mogą składać się z jednej komory lub dzielone są one przykładowo na dwie, trzy lub więcej(w zależności od potrzeby).
Termosy obiadowe gastronomiczne są tak skonstruowane, że dosyć łatwo je przenosić. Otóż większość z nich posiada rączkę, która jest wygodna i pozwala swobodnie przenosić nasze naczynie.
Takie naczynia termoizolacyjne zabezpieczone są tak, że nie ma obawy, iż nasza zupa czy inne jedzenie wyleje się przykładowo w samochodzie czy torbie.
Również dzięki takim naczyniom nasze jedzenie będzie nie tylko ciepłe, ale zachowa walory smakowe.